Bland loppor, prackare, skinnare och skaffare

Sundsvallsprofilen och författaren Anders Öhrn har i våras (2022) släppt sin tredje bok, denna gång med titeln “Bland loppor, prackare, skinnare och skaffare”. Som vanligt när hobbyforskaren Öhrn är i farten så handlar den om en lång rad starka personligheter med koppling till Sundsvall som han porträtterar i text.

– I boken presenterar jag 90 personer vars öden fascinerar mig. En del har lämnat oss och en del är i livet. Många personer och deras gärningar finns kvar så länge muntlig tradition håller dem vid liv, just därför tycker jag det är viktigt att få med dem i mina böcker, säger Anders.I den förra boken som är slutsåld skrev han om bland andra Marabou och Röd-Lotta. Bland profiler i den nya boken finns en salig blandning där kändistvillingarna Mia och Pia, getherden Hägg-Isak och sportjournalisten Tony Pettersson ingår. Det finns en hel del nya intressanta bekantskaper i boken. Att Anders skriver med ledig penna och glimten i ögat ger också pluspoäng. 
(Citat från Heja Sundsvall)

Boken är illustrerad med porträtt tecknade av Jessica Schultze Britse

Baksidestext:
Vi glimmar alla till i livets ström, ett kort solblänk, oftast för den lilla gruppen, familj och vänkrets. Medan andra, genom att sticka ut i mängden, på ett eller annat sätt, glimmat till för en större skara. Ofta, men inte alltid, genom ett framgångsrikt liv som entreprenör, konstnär eller idrottsperson. Ibland blir också människor som lever på samhällets skuggsida, de, vi vårdslöst kallar ”byfåne” eller, lite finare,”profil”, en viktig det i stadsbilden. Men hur starkt man än glänser så varar varje solblänk ett ögonblick bara och försvinner, förvånansvärt, snabbt i en annan ström – glömskans.
Anders Öhrn har här, i sin andra bok i ämnet, åter skapat omsorgsfulla porträtt av en rad människor vars strålglans är på väg att falna. Vad angår de oss? Känns först som en relevant fråga. Men vid närmare eftertanke inser man att de ger oss en bild av tider som flytt och epoker som gått. De får oss att inse hur lika varandra vi människor är och hjälper oss att förstå vår egen plats i livet. Att det dessutom är underhållande läsning gör ju inte saken sämre.

Lars T Johansson