Våra böcker


Oxygen – Kampen om luft,
av Ola Didrik Saugstad

”Ola Didrik Saugstad är en modern Semmelweis – den österrikiske läkaren som påvisade sammanhanget mellan läkares och barnmorskors handhygien och utbredningen av barnsängsfeber. Sådant blir det bråk utav! Saugstad visade att en tvåhundraårig praxis med användning av syrgas i stället för vanlig luft, ofta är skadligt och i värsta fall dödligt. I boken skildrar Saugstad sitt eget liv som visselblåsare och forskare. Boken har blivit precis så insiktsfull, ärlig och modig som jag hoppades.
Thorvald Steen, författare

Ola Didrik Saugstad (f 1947) var professor i Pediatrik (1991-2017) och neonatalläkare (1986-2017) vid Rikshospitalet/Universitetet i Oslo. Hans forskning, som denna bok handlar om, startade i Uppsala då han 1973 blev doktorand hos Professor Gösta Rooth vid Akademiska sjukhuset. Han är nu professor emeritus i Oslo och från 2018 också adjungerad professor i pediatrik/neonatalmedicin vid Northwestern University i Chicago. Han har vunnit en lång rad priser för sitt arbete, däribland ”The Landmark Award” och ”Nordiska medicinpriset”. År 2010 fick han St. Olavs orden. Saugstad är medlem i ”Det norska videnskapsakademi”, är medlem i sex internationella medicinska föreningar och hedersdoktor och professor vid flera utländska universitet.

Ola Didrik Saugstads insatser när det gäller för tidigt födda barn har gjort att han är nominerad till Nobelpriset i Medicin. Boken har tidigare publicerats på norska, och under 2021 på engelska och italienska, och fler översättningar är på gång.

Boken är på 260 sidor.

Sundsvallspromenader
genom litterära verk av Olof Högberg, Ludvig Nordström, Karl Östman, Gunhild Tegen, Karl Johan Rådström och Lars Ahlin

Detta är en litterär pärla skriven av Örjan och Petra Torell
Följ med oss på Sundsvallspromenader genom böckernas värld! 

Vi förflyttar oss tillbaka till den tid då Västernorrland var världens största träindustriella distrikt. Befolkningstillväxten var den största i Sverige. På fartyg i länets hamnar fladdrade flaggor från stora världen i vinden. Denna expansiva miljö betydde mycket för den våg av författare som vid sekelskiftet 1900 skapade en Sundsvallslitteratur mer eller mindre ur intet. 
Dessa författares romaner rör sig så nära verkligheten, att vi genom dem både kan höra ljuden från sekelskiftesstaden, se platserna som de en gång såg ut och möta människorna i den verklighet de levde. Men via promenaderna genom romanerna kan vi också möta den verklighet vi lever i idag i romanfigurernas allmän-mänskliga styrkor och tillkortakommanden, som vi alla kan känna igen oss i. Sätt dig skönt i fåtöljen och följ med genom att läsa dig genom promenaderna eller läs först och promenera sedan, eller varför inte, ta med dig boken under armen och följ med oss ut genom staden!
Boken är på 208 sidor och rikt illustrerad, bland annat med kartor till de litterära promenaderna.

Den stora ME-skandalen

Efter en influensa 2008 blev jag bara sämre och sämre. Det fanns ingen hjälp att få i den svenska sjukvården. En hitte-på-sjukdom, trodde läkarna.

År 2014 tvingades jag sluta jobba. Kort senare var jag fast i sängen 23 timmar om dygnet. Jag gjorde mig beredd att stämpla ut. För gott. Från livet. En privatläkare i Norge släppte lös en medicin som ännu var på forskningsstadiet. Jag nappade. I en sista desperat chansning höjdes medicindoserna med flera hundra procent.

Läs den sanna historien om hur jag gick från sängbunden 2016 till Stockholm Marathon 2020. I Sverige beräknas runt 30 000 vara sjuka i ME. Människor som lämnas utan hjälp.

Björn Eklund, Författare

Det blev ingen nyårsafton för Björn Eklund 2016. Den högt älskade familjen fick fira utan honom. När de hörde av sig höll han humöret uppe och sa att han nog skulle dyka upp. Men sjukdomen som läkarna inte ville erkänna hade däckat honom så att han inte orkade längre.

Det här är den gastkramande berättelsen om en levnadsglad, frisk och på alla sätt aktiv människa, där allt plötsligt tar stopp. Som efter en ovanligt tuff influensa tappar all kraft och till slut allt livsmod. Och ingen kan förklara vad som är fel. Tills hans googlande hittar en diagnos som stämmer på pricken, ME (myalgisk encefalomyelit).

Den sjukdomen har den svenska sjukvården inte hört talas om. Ingen tror honom. Han blir till och med utskrattad av en läkare. ”Nu är det dags att börja jobba”, är budskapet från vård och försäkringskassa. Trots att Björn är så sjuk att han inte orkar gå de 32 trappstegen upp till lägenheten.

Men plötsligt tänds ett hopp när han får reda på ett forskningsprojekt i Norge kring ME. Finns det ett liv efter ME?

Björn Eklund är journalist verksam i Sundsvall. Under många år arbetade han på Dagbladet för att senare flytta över till Sundsvalls Tidning.

En desperat chansning

Efter en influensa 2008 blev jag bara sämre och sämre. Det fanns ingen hjälp att få i den svenska sjukvården. En hitte-på-sjukdom, trodde läkarna.

År 2014 tvingades jag sluta jobba. Kort senare var jag fast i sängen 23 timmar om dygnet. Jag gjorde mig beredd att stämpla ut. För gott. Från livet. En privatläkare i Norge släppte lös en medicin som ännu var på forskningsstadiet. Jag nappade. I en sista desperat chansning höjdes medicindoserna med flera hundra procent.

Läs den sanna historien om hur jag gick från sängbunden 2016 till Stockholm Marathon 2020. I Sverige beräknas runt 30 000 vara sjuka i ME. Människor som lämnas utan hjälp.

Björn Eklund, författare

Sundsvalls Tidning skriver om boken 2020.12.13:

https://www.st.nu/artikel/valet-stod-mellan-osaker-medicin-och-dodsklinik-efter-tio-ar-vann-bjorn-kampen-mot-sjukdomen

Läs reportage i Sundsvalls Tidning från 4 februari 2018

https://www.st.nu/artikel/sjukdomen-kartlaggs-optimistisk-for-me-drabbade-att-aterfa-ett-normalt-liv

LENINS GULD

Den första bok som publicerats på Cayenne förlag är Petter Österlunds Lenins guld, som släpptes i samband med Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 11-14 november 2020.

På senvåren 1917 reser ett plomberat tåg genom Sverige från Malmö till Haparanda. Ombord på tåget finns den
ryske revolutionären Lenin med sina närmaste medarbetare på väg mot St Petersburg och den väntande oktoberrevolutionen. Med på tåget finns också en större skatt bestående av minst 26 miljoner tyska mark i rent guld. 

Någonstans längs den långa resan genom Sverige skiljer en av Lenins medarbetare av en del av skatten. Något som många år senare leder till en lika oväntad som sanslös jakt, inte bara på guldet, utan också på dess beskyddare.

I centrum står fotografen Anders Kävström från Sundsvall som av en slump hamnar mitt i det ryska spionnät som vakar över guldet. Eller rättare sagt över den enda person som vet var skatten finns. 

Läs mer om Svenska Deckarfestivalen här och provläs första kapitlet ur Lenins Guld.